zondag 9 oktober 2011

Migraine op internet

Ben je op zoek naar informatie over migraine? De volgende sites bieden antwoorden:

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=79

http://www.explania.com/nl/animaties/detail/wat-is-migraine
--> leuke animatie

http://www.neurologiecontact.be/migraine.htm

http://forums.healthcentral.com/discussion/migraine/forums/a/frm/f/1781015
--> forum waar je veel triggers kan vinden

soorten migraine



Migraine aanvallen bestrijden


Wat kan je doen?

a) Je voelt een aanval opkomen

- een snel hulpmiddel dat voor vele migraine patienten helpt is caffeine !
Als je een aanval voelt opkomen, probeer dan eens een kopje (of twee) sterke koffie te drinken of een type cola (of andere) dat caffeine bevat. Drink niets suikervrij of op basis van aspartaam.
Persoonlijk kan ik eraan toevoegen dat ik dan altijd cola neem of een sterke zwarte thee. Soms werkt dit en wordt de echte aanval afgewend.

- triptaan. Triptanen zijn een soort geneesmiddel dat de migraine aanval meteen stopt. Ze helpen niet om aanvallen in de toekomst tegen te houden. Triptanen krijg je enkel op voorschrift en het eerste voorschrift wordt geschreven door een neuroloog. Indien je triptanen in huis hebt is het HEEL BELANGRIJK deze in te nemen wanneer je de aanval voelt opkomen. Ze werken niet meer goed als de aanval al een tijdje bezig is. Het probleem met die triptanen is natuurlijk dat ze echt duur zijn: voor de Almogran die ik neem betaal ik
12 € per pil. Logisch dat ik dan twijfel of het wel een aanval is en of ik er eentje zou nemen. Het punt is dat je niet moet twijfelen: voel je het opkomen, neem dan je medicatie voor de aanval te erg wordt en je niets meer kan doen.
Weet dat triptanen 'rebound headaches' kunnen veroorzaken als je ze te vaak inneemt. 'Te vaak' varieert van patient tot patient.

- Perdolan Compositum: is het enige middel (naar mijn ervaring) dat soms helpt als je een aanval krijgt en dat vrij te verkrijgen is bij de apotheek.


b) de migraine-aanval

Een aanval is altijd ongewenst en vooral ook ongepland. Hoe vaak heb ik al geen aanvallen gehad op plaatsen waar je je niet kan terug trekken in rust en kalmte, in een frisse ruimte en in stilte.
Wie vaker aanvallen heeft weet dat er niets boven een koude stille en donkere ruimte bestaat.

Maar wat doe je als dat niet gaat? Je zit in een vergadering, in de auto met de familie, je bent op uitstap, of heel simpelweg: je zit op je werk en je hebt massa's werk te doen.
Ik kan je alleen vanuit mijn ervaring tips geven dus voel je vrij om commentaren en ideeën toe te voegen.

- Moesten de mensen rondom mij het nog niet gemerkt hebben, dan zeg ik dat ik migraine heb ! Het klinkt idioot maar achterhouden dat het een aanval is, is geen goed idee.
- Stel dat ik in een vergadering zit, wetende dat die nog een paar uurtjes gaat voortduren: dan vraag ik altijd of ik even naar de wc mag (of eendert waar waar je een seconde rust hebt). Aan de lavabo bevochtig ik een kleenex of wat wc papier desnoods en houd ik dat op mijn voorhoofd. Daarna zet ik me even neer en probeer ik de pijn te voelen en mijn hele hoofd te masseren. Het masseren is echt niet makkelijk: het heeft me twee maanden gekost om echt te weten hoe en waar ik moet drukken. (Dus niet opgeven als het niet direct lukt!). Schouders draaien doet ook echt wonderen.
Even terugtrekken in een aparte iets stillere ruimte helpt me ook om me te kalmeren en moed in te spreken. Ik probeer dan mijn hoofd in allerhande poses te draaien en zo de pijn te ervaren en die dan te relativeren. Zo weet ik welke houding pijn doet en heb ik dat al gevoeld en kan ik zeggen: ok, het is een aanval, je hebt pijn, alles doet pijn, elke beweging gaat pijn doen maar probeer het door te komen.

Aangezien het niet erger kan worden kan het alleen maar beteren: de pijn zal afnemen !

Ik heb ook ervaren dat als je op je werk zit en je aan niets anders kan denken dan aan de pijn en je niets te doen hebt, de pijn echt niet te houden is !
Dus mijn motto is te proberen om IETS te doen, een beetje te bewegen en dan te merken dat de tijd sneller gaat en de aanval begint af te nemen.

En als het echt niet gaat (je kan je absoluut niet concentreren, alles draait als je beweegt, je slaat wartaal, niemand verstaat je nog omdat je zo min mogelijk wil bewegen en ook vooral niet wil praten omdat het pijn doet: ga dan naar huis en probeer daar dan af te rekenen met de aanval!

(Het ding is dat je dat soms gewoon echt moet doen en moet beseffen dat je toch niets meer kan presteren op je werk. Ik merk vaak tijdens aanvallen, en ook vooral onder invloed van triptanen, dat ik absoluut niet meer kan lesgeven: ik vergis me in de namen van de cursisten terwijl ik die perfect weet, ik herhaal ineens iets dat ik zonet gezegd heb denkende oei heb dat nogal gezegd, ik kan me gewoon geen twee minuten concentreren!!!, ben niet meer in staat om wat dan ook uit te leggen en alles begint te draaien)

Migraine: het zit in de genen !

De genetische kant van migraine


Heb je een migraine brain? Dan heb je het waarschijnlijk geërfd van je ouders. Er is een grote kans dat je kinderen ook migraine zullen hebben. 

Het is mogelijk dat migraine in je familie zit zonder dat je het weet. Het is natuurlijk ook mogelijk dat een van je ouders effectief migraine heeft of had maar dat de juiste diagnose nooit gesteld werd.

the migraine brain


The migraine brain or hypersensitive brain


< bron: C. BERNSTEIN, E. MCARDLE, The Migraine brain, 2008, New York. p. 40-44

1. Het brein is een overgevoelig orgaan

Like a thoroughbred racehorse, the migraine brain is hypersensitive, demanding and overly excitable. It insists that everything in its environment remain stable. A migraine brain is always on alert, ready to overreact to any stimulus it finds displeasing. That could be red whine or weather changes or stress. It could be dust, strong perfume or lack of sleep. The irritants that trigger a migraine vary from one person to the next and can almost be anything.

2. Migraine begrijpen 

For many years, migraine was believed to be a problem with the vascular system.  Many doctors thought that migraine were caused by 'vasodilation': blood vessels in the brain expanding and pressing on pain sensitive structures. But this theory wasn't perfect: it couldn't explain many of the characteristics of migraine attacks such as nausea and aura.

In recent years, our understanding of migraine has progressed a great deal. We know now that it is a complex neurological disease that involves much more than the vascular system.

The vasodilation theory probably works backwards: migraines aren't caused by blood vessels expanding; rather, blood vessels are thought to expand as a result of a migraine attack.


 3. Cortical Spreading Depression

The latest research points to 'cortical spreading depression' as the physical reaction that begins a migraine. It isn't a depression at all: it's a superexcitability of the brain!
Cortical Spreading Depression (CSD) is a dramatic wave of electrical excitation that spreads across the surface of the brain when something upsets it.
Researchers have found that CSD seems to explain many if not all aspects of migraine.


4. How migraine works

A migraineur's central nervous system is overly sensitive to certain stimuli.

a) When it encounters something it doesn't like (weather change for example), it sends a red alert to the overly excitable migraine brain.

b) The migraine brain reacts by setting off CSD.

c) In CSD, a wave of electrical excitement moves rapidly across the brain. During CSD, nerve cells in the brain become depolarized initially, then hyperpolarized, causing depression.In short, cell membranes, the outer protective layer of each cell, becomes unstable, allowing changes in the usual chemical balance. This instability spreads to other nearby cells in chain reaction.

d) This wave of excitement does a number of things, including igniting the trigeminal nerve, a sensory nerve on either side of the face and head that supplies sensation and pain to the face and the head.

e) The trigeminal nerve then releases neuropeptides, small proteins that cause inflammation and dilate blood vessels in your head and around your head.






For more than half of migraineurs, only one of the two trigeminal nerves responds in the migraine-change-reaction, so they feel the pain on one side of their face and head.
In fact, the word migraine is from a French word that's a derivation of the ancient Greek word 'hemicrania', meaning one side of the head.
Which side of the face will feel the pain? It may change with each new headache.